Jodoh Kekadang Datang Melalui Jalan Yang Tidak Diduga Selalunya Dekat Tetapi Tak Perasan


 
Assalamualaikum Blogger Cikminah..tetiba Cikminah nak meluahkan perasaan pasal jodoh...sory yeah kali ni Cikminah suka guna nama sandaran "AKU"..so Let it go pasal jodoh!

Benar, kita sendiri tidak ketahui jodoh kita sendiri, bila sudah tiba waktunya, perasaan yang begitu indah akan dirasai, dan waktu itu jugalah kau akan bersyukur gembira.

Aku tak berani lagi berkata yang aku tak bersedia untuk bernikah, benar. Selagi hajatku tak kesampaian, aku nekad tak mahu berkahwin. Tapi, kemon lah. Kita cuma hamba yang menurut perintah takdir. Jika sudah tertulisnya takdir itu, dimana jodohmu, ajalmu. Maka, tidak akan dicepat atau dilewat walau sesaat.

Haha. Benar. Aku jatuh cinta pada manusia yang aku sendiri tidak pernah kenal, dan apatah lagi jumpa. Tapi aku dah beberapa kali jumpa selepas kenal..hehe .. Tapi aku suka dengan sikapnya. Dan entah kenapa aku rasa macam ada sesuatu pada dia, tak seperti dengan bekas teman lelakiku yang lain, dan lelaki yang aku kenal. Tapi aku percaya yang dia boleh bimbing aku. Aku rasa aku jatuh cinta. Bukan jatuh cinta mahu bercinta, tapi.. Aku rasa aku nak bernikah dengannya. Ah. Gila bukan? Sangat gila! Tapi islam tak menghalang pun kan, aku sudah cukup syarat untuk bernikah, islam lagi mengalakkan untuk bernikah muda. Aku tak mahu dosaku bertambah, dan aku tahu, jika aku diikat dengan tali yang sah, maka penglihatan, dan segala tuturcara aku akan terbatas, dan insyaallah, semoga aku kembali ke jalan yang sepatutnya aku lalui.

Aku tak pasti sama ada dia jodoh atau hanya dugaan, tapi aku tetap percaya kehadiran lelaki yang satu ini akan membawa suatu maksud dalam hidup aku. Sama ada baik atau sebaliknya, wallahualam. Aku tahu, mungkin kelihatan agak tergesa gesa. Well, jodoh itu datang tanpa diduga. Yang penting kita berusaha untuk jadi yang terbaik. Kita hidup tak selamanya, dosa makin bertambah jika tak dihalang, pahala makin berkurang jika tidak dicari. Aku cuma mahu lelaki yang boleh membimbing aku ke jalan yang diredhai. Mungkin bercinta selepas kahwin kedengaran agak tak masuk akal, tapi yang mana kau akan pilih? Bercinta dapat dosa dari maksiat? Atau bercinta yang mendapat pahala? Main sorong papan dan dapat pahala?? Siapa lah tak mahu.

Aku cuma mampu berserah pada-Mu, Ya Allah. Jika benar dia jodohku, Kau rapatkan hatiku dengan hatinya ya Allah. Jika dia sekadar ujian untuk menguji aku ya Allah. Maka kau jauhkan hatiku dari hatinya. Kau rawat luka ku tatkala dia pergi kelak.

Hidup satu teka teki, cinta satu silang kata, dan segalanya penuh jawapan yang tersirat. Sama ada kita boleh menerima jawapannya atau tidak, itu sudah ditakdirkan. Terima sahajalah.
 
#semoga DIA lah jodoh yg terbaik...
# Ya Allah permudahkanlah urusanku... :)

Kalau suka LIKE sahaja, Jangan lupa komen. TQ

Jangan Tangisi Apa Yang Bukan Milik KitaDalam perjalanan hidup ini seringkali kita merasa kecewa. Amat kecewa sekali. Sesuatu yang hilang dari genggaman, keinginan yang tidak tercapai, kenyataan yang tidak sesuai dengan harapan. Akhirnya angan – angan  ini tenggelam perlahan – lahan.Sungguh, semua itu telah menghadirkan kekecewaan yang begitu menggelora didalam jiwa.Dan sungguh sangat beruntung andai dalam saat-saat tergoncangnya jiwa, masih ada setitik cahaya dalam kalbu untuk merenungi kebenaran.Masih ada kekuatan untuk melangkahkan kaki menuju majlis-majlis ilmu, majlis-majlis zikir yang akan memberikan ketenteraman jiwa.Hidup ini ibarat belantara. Tempat kita mengejar berbagai keinginan.Dan memang manusia diciptakan mempunyai kehendak, mempunyai keinginan.Tetapi tidak setiap yang kita inginkan dapat dikecap, tidak setiap yang kita mahu boleh tercapai.Dan tidak mudah menyedari bahawa apa yang bukan menjadi hak kita tidak perlu kita tangisi.Banyak orang yang tidak sedar bahawa hidup ini tidak mempunyai hukum:- iaitu harus berjaya, harus bahagia atau harus-harus yang lain.Banyak orang yang berjaya tetapi lupa bahawa asal  itu semua pemberian Allah hingga membuatkannya sombong dan bertindak sewenang-wenang.
"Apa yang memang menjadi milik kita di dunia, seperti itu rezeki, jawatan dan kedudukan pasti akan Allah sampaikan."
"Tetapi apa yang memang bukan milik kita, maka tidak akan dapat kita  miliki, meski ia nyaris menghampiri kita, meskipun kita bermati-matian mengusahakannya"
 Maka sudahlah, jangan kau tangisi apa yang bukan milikmu!

Kalau suka LIKE sahaja, Jangan lupa komen. TQ